Kara Harp Okulu’nda bir öğrencilik yaşamadım. Harbide‘de bir yolcuydum diyebiliriz, aslında askerlik yaptım. Muhteşem bir yer olduğunu, devletimizin ne denli özenerek Ankara’nın tam merkezine askeri okul yaptığını gördüm. İlk gittiğim zamanlarda ki hayranlığım sistemin içerisinde bir çark olunca daha da arttı. Şu an itibariyle bir çok şeyin sistemli olduğunu düşünenlerdenim. Kara Harp Okulu için bir çok farklı makalem oldu. Aklımda uzun zamandır da burada okumak isteyen arkadaşlar için bazı tavsiyeler içeren bir yazı yazma düşüncesi içerisindeydim.
Henüz askerliğim bitmedi fakat şunu belirtmeliyim ki çok az kaldı, muhtemelen sen bu yazıyı okurken benim askerliğim bitmiş olacaktır. Kendi kişisel sitemde genelde özgür yazılar yazmayı tercih etmekteyim. Bir çok davayla uğraşmış bir kısmını kaybetmiş biri olarak özgürlüğün uç kısımlarında gezinmekteyim. KHO okulu Atatürk’ün okuduğu okuldur. Her adımınız da bu bilinçte olmalı temsiliyet makamınızın ağırlığını kaldırabilmelisiniz. Unutmayın ki mevcut durum içerisinde geleceğin “Genelkurmay Başkanı” içerinizde, hatta belki sizsiniz.
Bu bilinçle geçireceğiniz 4 yıldaki her bir kelimeyi öğrenip, unutmamayı kendiniz için odaklamalısınız. Eğer doğru adımlar atılır ve doğru çalışma stratejileri uygulanırsa sadece öğrenip, sınavı geçmek değil; gelecek için ihtiyaç duyulan bir komutan olacaksınızdır. Öğrendiğiniz şeyleri yine geliştirmek bir üst doğru halkasına çıkarmak sizin elinizde. Beklentiler düşündüğünüzden fazla eğer ben KHO bünyesinde bir öğrenci olsaydım eğer sabah akşam “Geleceğin askeri nasıl olacak?“, “Geleceğin askeri malzemeleri nasıl olacak?” gibi sorular ve düşünürdüm.
Zor ve Değerli Bir 4 Yıl Olacak
Zor ve meşakkatli bir 4 yıl sizi bekliyor olacak. Bu zorluk karşınıza çıkacak zorlukları kolay kılmak ve size özgüven verebilmek adınadır. Gelecekte karşılaşacağınız bir çok farklı kurgu için bir çok farklı ders olduğunu düşünüyorum. İşin daha da güzeli ise siz bu zorlu 4 yıl sonrasında karşınıza çıkacak zorluklar için daha da güçlü olacaksınız. Hemde zor eğitim süreci size bir özgüven aşılayacak.
Nasıl Ders Çalışılır?
TUS sınavını daha önce duydunuz mu bilmiyorum. TUS sınavı doktorlar içindir ve belli kitapları vardır. Aynı kitap 5 kere baştan aşağı ilk defa okunuyor gibi okunur. 5. defa okunduktan sonra tamam öğrendim diyebilirler. Bu düsturda derslere hazırlanırken tüm kitabı bir kere okuyun. Okurken önemli olduğunu düşündüğünüz kısımların altını cizin “algıda seçiçilik”, altını cizdiğiniz kısımları ikinci defa tekrar okuyunuz. Ardından tüm kısımları kısa süreçte, kitabın büyüklüğüne göre değişir bitirmeye çalışın. Kısa süreçten neden konular arasındaki ortak ve ayrı noktaları belirleyebilmek içindir. Konulara bazen topluca bakmak işinizi daha da kolaylaştıracaktır. Ayrı ayrı öğrenmesi gerçekten zor olabilir.
İlk, orta, lise ve üniversite yıllarında mesela sizlere “İsim, Fiil, Sıfat, Zarf” konularını anlatmışlardır. Fakat siz hala bu konular arasında bir bağı kuramadığınızı düşünüyorum. Çünkü konu çok kolay olmasına rağmen uzun süreçli dersler işlendi. 4 konu bir arada anlatılmadı. Bakınız 2 dakikada 4 konu hemen bitsin.
İsim bildiğiniz bir konu. Türkçe’miz de kelimeler genelde iki kökenlidir. İsim ve Fiildir bunlar. İsim öğrencilerin ilkokul 1. sınıftan beri işledikleri ve en iyi bilinen bir konudur. İsim; “İsimler veya adlar; özel-genel (cins), canlı-cansız, somut-soyut tüm varlık, kavram ve olayları karşılayan sözcükler. Sıfat, zarf, zamir gibi sözcük grupları isim soylu sözcükler olarak kabul edilir. Türkçede isimler genel olarak kabul edilen dört farklı şekilde sınıflandırılır:” yine de bir hatırlatma yapalım. Sıfat önad olarak geçer ve bir kelime sıfat olabilmesi ismin olup olmaması ve onu niteleyip belirtmesine bağlıdır. Kız kelimesi isimdir. Güzel Kız dediğimizde burada “Güzel” kelimesi sıfat olur. Burada kadar herşey tamam.
Şimdi fiil muhabbetine bakalım. Fiil iş, oluş, hareket bildiren kelimelerdir. Bu da bildiğiniz kolay bir konu. Koşuyor kelimesi nedir fiildir. Zarf olabilmesi içinde bir kelime fiil olmalıdır. Fiille alakalı bize bilgi veren kelimeler işte zarf olur. Mesela “Güzel Koşuyor” burada koşuyor fiildi, “Güzel” kelimesi ise şimdi zarf oldu.
Bu 4 konu aslında tamamen bu kadardı. Topluca bakıldığı zaman daha anlaşılır olan konular parça parça bakıldığında birbirinden kopuk ve anlaşılması zor olmaktadır. Burada iyi bir “öğretmene” rastgelmek meseleyi çözmektedir. Benim sizlere tavsiyem askeri konulara topluca yukardan bir bakmayı deneyin. En önemli gördüğünüz dersi “bir” günde bitirin. Anlamadığınız bir çok konuyu tek tek anladığınızı göreceksiniz.
KHO Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz Kimdir?
KHO Komutanı Tümgeneral İzzet Çetingöz‘ün sabah 6’da gelip akşam 10’a kadar çalıştığına şahit oldum. Aile hayatından bu denli fedakarlık anlayabildiğim bir durumdur. Eski KHO sistemi ve son yıllardaki gelişmelerle her şeyin nedenli düzeldiğini duydum ve bizzat yaşadım. Bunlar elbette kendi kendine gelişmiş veya oluşmuş şeyler değiller. Ancak iyi bir yönetim ile gerçekleşebilecek olgular.
KHO’da elbette ben bir askerdim. Bir öğrenci veya öğretmen değildim. Fakat burada askerlik yaptım, hemde sivil göz ve bakış açısı hem de gazetecilik kimliğiyle bir askerlikti. Askerlikti diyorum çünkü karşımda kısa bir süre kaldı ve bizde elbette bu çarkta küçük bir parçayız. Sıramız geldi ve geldik, sırası gelenler geliyor ve gidecekler. Askerliğim sırasında Tümgeneral İzzet Çetingöz’ü bir defa görebilme fırsatı edindim. Kendileri bir çok defa çeşitli bölüklere gelmiş ve askerlerle sohbet ederek bir sıkıntıları olup olmadığını sormuştu. Kısa gözlemimde hatırladığım şey “o an orada olmak” üzerineydi.
Kara Harp Okulu Tavsiyesi
Kara Harp Okulu öğrencisi nasıl olunacağı hususunda yeterli bir çalışma olmadığını düşünenlerdenim. Mesela benim küçük kardeşim şu an 11 yaşında ve kendisi için Kara Harp Okulu’na başvuru düşünüyoruz. Yetenekli, sağlıklı, zeki ve onurlu bir çocuk. KHO için yeterlilik seviyelerinde olduğunu düşünüyorum. Kendisi gibi KHO okulu hedefinde olan öğrenciler mutlaka vardır. Fakat daha fazla öğrenciye bu hedefin verilebilmesi gerekliliğini düşünüyorum. Bu sebeple Türkiye’mizi daha iyi tanıyabilmeleri amacıyla kurguladığım bir web sayfam (turkiyeharitasi.gen.tr) mevcut. Genel olarak ziyaretçi kitlesi öğrencilerden oluşmaktadır. Aylık 600.000‘den fazla kişi tarafından da ziyaret edilmektedir. İlgili web sayfasına Kara Harp Okulu ne demek olduğu, nasıl hedef olarak konabileceği ve başvurulması gerektiği hususunda tavsiyeler içeren bir banner ekledim.
Böyle bir uygulamayla daha fazla kişinin KHO bünyesinde askerlikle alakalı bilgileneceğini düşünüyorum. Turkiyeharitasi.gen.tr sağ kısmında uygun bir şekilde eklendi. Burada birilerinin görerek hedefleri içerisine KHO okulunu almaya vesile olmak gibi güzel bir hizmet olabilir mi? Bizde umarım acizane bu hizmetimiz sayesinde askerliğini yaptığımız kuruma bir faydamız olur.