En son kendi kişisel gündemimle alakalı ne zaman yazı yazdığımı hatırlayamayacak kadar büyük bir zaman geçti. Son ve İlk arasında ki o ayrılmaz bağ hakkında bir şeyler karalayayım istedim. Türkiye’de “Genç Girişimciler” için 75.000 TL‘lik vergi indirimi, 50.000 TL KOSGEB hibesi gibi oldukça güçlü, faydalı devlet katkıları söz konusu. Fakat; atlanılan önemli bir konuya değinmek istiyorum. İşin eğitim kısmı tam olarak nerede? Bir Japon, lise eğitimi bittikten sonra “Kibrit Çöpü” imal etse bunu yurtdışına nasıl ihraç edeceğini düşünürken, aynı düşünme seviyesine kendi ülkemizde ticaretle uğraşanlar şanslı ise 50’li yaşlarda ulaşıyor. Burada lise sonuna kadar okulu bitiren öğrencilerin hangi hayal ile gelişeceğini belirlemek eğitimin elinde.

Bu yurtdışına açılma ve yurtdışı ile tam entegrasyon ticaret düşüncesi ağırlık olarak “Kritik Dönem” kazanımları arasındadır. Bu sebeple İlkokul eğitimi sırasında bilgi ve gelişim konusunda öğrenciler bilgilendirilmeli ve başarı hikayeleriyle süreçe “İlgi, dikkat” çekme süreçleri devam etmelidir. Bir ders “Etkin Öğrenim Metodu” ile elverişli şekilde gelişirken, yurtdışı entegrasyon çalışması da 12 yıllık eğitim hayatında adım adım ilkokulda ilgi oluşturma, konudan haberdar etme, başarı hikayeleri ile öğrenme isteği oluşturma şeklinde başarken, orta okulda süreç geliştirme, süreç öğrenme ve kendi tarzını kurma olarak devam edebilir. Lise döneminde ise ilk yapay süreci yaşama, etkin olarak rol alma ve sonuçlardan haberdar olma olarak devam edebilir. Kendi tarzını kurmak ancak mümkün olabilir.

10 öğrenciden 1’i konuyu anlayacak, anlayan 10 öğrenciden 1’i bir iştirakta bulunacak ve iştirakta bulunan 10 öğrenciden de 1’i başarılı olacaktır. Ancak 1000 öğrenciden 1’inin başarılı olması ile sonuçlansa da bu rakam yeterli bir başarıyı doğuracaktır.

Ülkemizde Para Kazanmanın ve Yapılanların Sıralaması

Arabanı al, evini al ve sonra ufak bir ticaret yap. Bu şekilde araba ve ev almak seviyelerine gelmeye çalışan yüksek bir kitle, ticaret veya ihracat gibi konulara giriş yapamadan 50’li yaşlara gelmekte. Bunun diğer ülkelerde aynı olmadığını düşünüyorum. İlk önce ticaret ve bir şansını deneme yaşadıklarına eminim. Bunun nedeni ülkemizde yeterli ev olmaması ve arabaların yüksek fiyatlarda olmasından dolayı ulaşımı zor olması söylenebilir. Elbette önümüzdeki yıllarda durum değişecektir veya değişmeye başlamıştır. Ülkemizi de bir insan olarak düşünürsek, arabasını aldığını ve evini almak üzere olduğunu düşünebilir. Evini de aldıktan sonra sırada başarılı ticari hamleler kalmakta.

KOSGEB’in burada varlığı ciddi önem sarf ediyor. Doğru yönlendirmelerle rekabette olduğumuz ülkeleri daha doğru şekilde geçmemiz mümkün. Burada temel unsurun her başarı aslında bir sonraki adım için temel oluşturduğunu ve sonraki gelecek adımların bitmediğidir. Ülke dışında ancak yaratıcı fikir ve projelerin iş yapacağı da aşikardır. En iyisini yapmak ancak yaparak gelinebilecek seviyedir. KOSGEB’in doğru kişilere, doğru yatırımları sonuç verecektir.

KOSGEB Başkanı Prof. Dr. Cevahir UZKURT bu konuda ne gibi yatırımları olduğunu gerçekten merak ediyorum. 50.000 TL girişimcilere verilecek ödeme süreçe başlanması için hayati önem arz ediyor. Fakat; her şehirde bulunan bir KOSGEB şubesinde “Ürünleri nasıl pazarlayacaksınız? Aynı zamanda yurtdışına nasıl satacaksınız?” gibi konular temel konular olmalıdır. Anladığım kadarıyla süreci yaşayan girişimciler 50.000 TL alabilmek için harcadıkları resmi süreçler yüzünden ticaretten soğuduklarını düşünüyorum. Öyle ki böyle bir paranın varlığı olmasa “Kişisel Enerji” belki farklı noktalara harcanabilir. Fakat; işin temelinde böyle bir fayda durumu söz konusudur.  burada Prof. Dr. Cevahir UZKURT ‘un üzerine düşen süreci doğru insanlara, kolay şekilde ulaştırmak, ihracat ve pazar konusunda geliştirmek ve KOSGEB’in kendi projesini oluşturmaktır.

Burada “Kendi Projesi” ile bahsetmek istediğim nedir? 

KOSGEB merkezli kurulacak proje elbette tüm dünyaya ulaşabilmenin en kolay yolu olan “İnternet” üzerinde olmalıdır. Kendi üye şirketlerinin kendi ürünlerini pazarlayabildikleri uluslararası bir e-Ticaret portalı. İnternet yazılımı alt yapısı, dünyanın farklı ülkelerine ulaştırılabilir kargo hizmeti ve ihtiyaç olan ürünlerle ilgili “Tescil Kategorisine” göre toplantılar yapıp ürünler istemesi. Ancak bu süreci geliştirdiği taktirde Prof. Dr. Cevahir UZKURT ve KOSGEB başarılı oldu denebilir.

Süreclerin doğru yönetilmesi ve geliştirilmesi akademik bir olaydır. 100 ticari hamle varsa bunun muhtemelen küçük bir kısmı başarıya gider. Boğaçiçi Üniversitesi’nde Turizm eğitimi alırken, eğitim veren hocalarımız “Burada eğitim almadan çıktığınız taktirde 15 yıl turizmcilik yaptıktan sonra öğrenebileceğiniz hazır bilgileri sizlere sunacağım. Siz ancak bu hazır bilgileri alın ve geliştirin.” demişti. Hazır ticaret bilgileri vermek ve ilk adımlarında karşılarına çıkacak zorluklardan haberdar etmek gerekmektedir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments

Paylaşın

By Categories: Turizm0 CommentsViews: 86

Katılın

Makalelerden Haberdar Olun…